Jakiego Laptopa kupić ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maksiu
    RS
    • 2011
    • 11466

Jeśli masz gdzieś w okolicy ich sklep to zawitaj do niego i niech pokazują co to jest. Zdjęcia widać czasami w błąd wprowadzają.
    Podoba mi się ten najdroższy z oferty - pytanie czy do Twoich wymagań potrzeba aż tak dopasionego sprzętu.
    Ok niech inni wypowiedzą się w temacie.
    Paweł

Komentarz

• samtech84
      Elegance
      • 2008
      • 988
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Eidos71
      Zamieszczone przez Biszczu
      http://allegro.pl/laptop-lenovo-thinkpad-edge-e530c-i3-3110-8gb-win7-i3715990264.html

Ten mi się podoba. Faktycznie te ThinkPady są takie niezawodne? Budżet przekroczony...
      Bierz tego i będziesz zadowolony. Bebechy ma wydajne jak na swoją cenę, ma osobną klawiaturę numeryczną i zainstalowany Win7 (zamiast "ósemki", która - wg mnie - lekko kuleje w stosunku do poprzednika). Poza tym Lenovo faktycznie produkuje sprzęt na niezłym poziomie, z którym nie ma takich problemów, jak z np. HP (chłodzenie), Asus (spasowanie i ogólna jakość elementów obudowy), Fujitsu (niedopracowanie sposobu montażu elektroniki i jej kiepska jakość) - ww uwagi są moimi spostrzeżeniami i nie uważam, iż są to problemy stałe tych producentów; po prostu najczęściej trafiał do mnie taki sprzęt z takimi usterkami.
      Wszystkie nowe laptopy konsumenckie to jest to samo, ThinkPad serii E to też laptop konsumencki. I wszystkie jakościowo są tak samo mizerne zresztą jak większość elektroniki w dzisiejszych czasach.
      Obecnie laptopy Lenovo nie mają nic wspólnego z IBM i wypisywanie gdzieś tam Lenovo IBM to po prostu bzdury. Nawet sławna seria T i W ThinkPada została sprofanowana przez lenovo i według mnie ostatnią, która zasługuje na to miano to T420.

Według mnie jeszcze nowe serie biznesowe Della i HP są OK jakość i wytrzymałość na naprawdę wysokim poziomie. Mam tu na myśli głównie serię HP Elitebook i Dell Latitude (e6xxx) , Precision. Jak również sam serwis działa wyśmienicie. Więc dla kontrastu proponuję zerknąć na te serie nawet: używane, z outletu, refuby w podobnym budżecie

Komentarz

• wesol
        Rider
        • 2008
        • 689

Biszczu nie bierz tego z tym twardzielem 500gb bo sie psuja te dyski na potege. kolega mowil zeby unikac wlasnie tych.
        G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

• wesolek
          Classic
          • 2011
          • 34

Zamieszczone przez samtech84
          Obecnie laptopy Lenovo nie mają nic wspólnego z IBM i wypisywanie gdzieś tam Lenovo IBM to po prostu bzdury. Nawet sławna seria T i W ThinkPada została sprofanowana przez lenovo i według mnie ostatnią, która zasługuje na to miano to T420.
          Moj g780 jakby mogl to by ci dal w leb za te slowa;p
          Ostatnio edytowany przez wesolek (2008-09-11 20:02:14) 387 razy

Komentarz

• doctorwhooves
            Drive
            • 2013
            • 78

Zamieszczone przez wesol
            Moj g780 jakby mogl to by ci dal w leb za te slowa;p
            Czemu? Przecież prawdę napisał.

Komentarz

• wesolek
              Classic
              • 2011
              • 34

za i5 quad i 16gb ramu i grafike ktora ciagnie najnowsze gry, za 2999zł (2 lata temu) to niezbyt duzo kasy a wykonanie tez niczego sobie jeszcze mi sie nawet nie zagrzal po 12 godzinach lamienia w gry ;p

moze dlatego

Komentarz

• samtech84
                Elegance
                • 2008
                • 988
                • Octavia I (1U2)
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

@UP

I bardzo dobrze, że Ci dobrze służy

Co do i5 to w mobilnych prockach jest on 2-rdzeniowy, 4 rdzenie mają jedynie i7 w wersjach QM :P

Komentarz

• wesolek
                  Classic
                  • 2011
                  • 34

Zamieszczone przez samtech84
                  Co do i5 to w mobilnych prockach jest on 2-rdzeniowy, 4 rdzenie mają jedynie i7 w wersjach QM
                  o rly?

Komentarz

• doctorwhooves
                    Drive
                    • 2013
                    • 78

No tak ale nie o to chodziło, jakbyś miał kiedyś Thinkpada od IBM w ręku to byś zrozumiał

wesolek Ale dowaliłeś z tym screenem xD http://ark.intel.com/pl/products/673...-3_10-GHz-rPGA

Komentarz

• wesolek
                      Classic
                      • 2011
                      • 34

Równie dobrze mozesz miec w reku pomidora z tesco i go chwalic wybrzydzajac mojego pomidora z wlasnego ogrodka ;p

nie chodzi o to co bylo kiedys ;p kiedys mialem wideo z panasonica z 1978 i zajechalo by kazde nowe dvd itp. ale to bylo i juz nie wroci

takze pogodzic sie trzeba ze zaden sprzet juz nie bedzie taki jak kiedys ;p

[ Dodano: Wto 21 Sty, 14 22:58 ]
                      Zamieszczone przez doctorwhooves
                      wesolek Ale dowaliłeś z tym screenem xD http://ark.intel.com/pl/p...o-3_10-GHz-rPGA
                      .... moge jedynie powiedziec... a nie mam co powiedziec lacze

Komentarz

• doctorwhooves
                        Drive
                        • 2013
                        • 78

Chodzi o rozwiązania ze starych Thinkpadów, one w większości jeszcze są ale powoli Lenovo je porzuca albo "ulepsza" a niepotrzebnie, tworzą własną serie macbooków zamiast kontynuować to z czego zasłynęli. A co do jakości wykonania to u ciebie raczej stopów magnezowych czy włókna węglowego nie znajdę a w nowych Thinkpadach jeszcze tak.

Komentarz

• wesolek
                          Classic
                          • 2011
                          • 34

Zamieszczone przez doctorwhooves
                          A co do jakości wykonania to u ciebie raczej stopów magnezowych czy włókna węglowego nie znajdę a w nowych Thinkpadach jeszcze tak.
                          Chcesz laptopa czy deskorolke z wyswietlaczem?

Teraz wszystko robi sie w celowym postarzaniu produktu. im szybciej zdechnie tym szybciej sie kupi nowy... wiesz o co kaman od zarowek sie zaczelo ;p

Komentarz

• doctorwhooves
                            Drive
                            • 2013
                            • 78

No ok, ale to można załatwić prockiem, grafiką czy inną elektroniczną częścią, póki działa niech mi dadzą to co chcę tak żebym przy wyborze następnego nie chciał iść do konkurencji, bo o ile jestem fanem Thinkpadów to następny raczej nie będzie z tej stajni.

Komentarz

• wesol
                              Rider
                              • 2008
                              • 689

tak I5 to dwu rdzeniowey 4 watkowy Poprostu stara technologia juz znana czyli HT w pierwszych prockach ktora weszla w pentium 4. Czyli jedne rdzen był ale rozbijany na dwa wątki.

Komentarz

• czernobyl
                                L&K
                                • 2008
                                • 1276
                                • Octavia III (5E3)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

wesolek, w ten sam sposób prezentuje się mój i3 - czyli 2rdzenie, każdy po 2 wątki; dowód u producenta: http://ark.intel.com/pl/products/714...Cache-2_50-GHz

w ogóle w razie chęci jakiekolwiek upgrade'u tanich lenovo oraz hp - ostatnio widziałem sporo narzekań, że jest wszystko jest oplombowane, wliczając klapkę do ramu/hdd. MZ dyskwalifikacja, zwłaszcza że serwis tańszych lenovo to już legenda - na minus oczywiście

Komentarz

• doctorwhooves
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 78

Nie chcę zakładać nowego tematu to się tu podepnę. Potrzebuję stację graficzną do roboty (CADy, modelowanie 3D, programy obliczeniowe) do ok 5000zł. Może być gotowy, może być w częściach, za każdą pomoc będę wdzięczny bo pojęcia o tym nie mam a tyle tych różnych części jest, że mi nie starczy czasu aby to ogarnąć :|

Komentarz

• samtech84
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 988
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

polecam sprzęty typu:

dell precision m4600, m4700 jeśli 17" to m6600, m6700
                                    hp elitebook 8560w, 8570w z 17" 8760w, 8770w

na alledrogo można znaleźć oferty z outletu w dobrej cenie z gwarancją on-side (technik przyjeżdża i naprawia na miejscu)

Komentarz

• doctorwhooves
                                      Drive
                                      • 2013
                                      • 78

Raczej chodzi o stacjonarke, lapka nie skreślam ale musiałbym to dobrze przemyśleć.

Komentarz

• Eidos71
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2050
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

doctorwhooves - niżej przykładowy zestaw, który na pewno zaspokoi wszystkie Twoje potrzeby:

Karta graficzna: PALIT GeForce GTX770 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-E (1202/7010) (wer. OC - JetStream)
                                        Procesor: CORE I7 4770 3.4GHz LGA1150 BOX
                                        Płyta główna: GIGABYTE GA-H87-HD3 Intel H87 LGA 1150 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE)
                                        Pamięć RAM: 2 kości GEIL DDR3 8 GB 1333MHZ DUAL DRAGON RAM CL.9
                                        Dysk twardy: HDD WD CAVIAR 1TB WD1003FZEX SATA III 64MB CACHE
                                        Zasilanie: ZASILACZ CHIEFTEC CFT-650-14CS – MODULARNY
                                        Obudowa: MODECOM LOGIC B25 BEZ ZASILACZA

Do tego jakiś napęd DVD, czytnik kart pamięci i masz komplecik. Możesz też zastanowić się nad dodatkowym dyskiem SSD pod system, np. KINGSTON DYSK SSD SV300S37A/120G.
                                        Całość, bez SSD wyniesie Cię ok. 4500-4600. Z dyskiem SSD - ok. 4900 PLN,-. A więc zmieści się w budżecie Oczywiście to tylko jednostka centralna - do tego dolicz monitor, mysz i klawiaturę, oraz koszt oprogramowania (w tym legalnego systemu - polecam Win 7, gdyż Win 8, lub 8.1 raczej nie spełni Twoich oczekiwań)
                                        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• wesol
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 689

o dyskach ssd kinga to sobie poczytaj ile dzialają mniejwiecej to sie zdziwisz. Tez sie napalilem do lapka na ssd i niestety sie wycofalem.

Komentarz

• maksiu
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 11466

Obecnie posiadam ADATA 128GB SSD i nie mogę na niego narzekać - użytkuję go jakieś 4 m-ce i na razie wszystko OK. Służy jako dysk dodatkowy na dane. W połączeniu z USB 3.0 robi się fajna zabawka 60-70 Mbit/s robi swoje Z Kingstonem nie miałem jeszcze doczynienia :diabelski_usmiech
                                            Paweł

Komentarz

• Eidos71
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2050
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez wesol
                                              o dyskach ssd kinga to sobie poczytaj ile dzialają mniejwiecej to sie zdziwisz. Tez sie napalilem do lapka na ssd i niestety sie wycofalem.
                                              Nie wiem, ile działąją SSD Kingston'a, a na opiniach z Netu się nie opieram - gdybym się opierał, uważałbym kości RAM GoodRam za dobre :diabelski_usmiech , a jednak wolę Geil'a... A odnośnie ewentualności SSD i producenta napisałem "np."... Osobiście nie montowałbym SSD, gdyż do celów kolegi doctorwhooves w zupełności wystarczyłby sam HDD - tam ważniejsza jest mocna grafika i dobry procek, oraz dużo RAM-u...
                                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• doctorwhooves
                                                Drive
                                                • 2013
                                                • 78

@Eidos71 o dzięki, to już mam kolejną konfigurację do rozpatrzenia A wiesz coś może o tych profesjonalnych kartach Nvidia Quadro czy AMD FirePro? Bo z tego co wyczytałem to one by się chyba lepiej sprawdziła od tych dla graczy. Właściwie to zastanawiam się nad Quadro 2000 a GTX tylko, że 780. A System na pewno będzie 8.1, póki co z szefem używamy i jesteśmy zadowoleni. SSD na początek odpada.

Komentarz

• kapi
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1174
                                                  • Fabia combi

doctorwhooves, jeszcze co moge podpowiedzieć, to gwarancja - HP np. ma 3lata.
                                                  kiedyś miałem 8510w i 3lata bez zająknięcia pracował i radził sobie z modelowaniem 3D.
                                                  obecnie przymierzam się do HP>>klik<<
                                                  w przypadku stacji roboczej wymiana na SSD znacznie skraca czas obróbki elementów, a dysk 2,5 służy jako przechowalnia.
                                                  mamy w pracy stacjonarke z ssd na podobnym wypasie ale ja wolałbym mobilnie. bo zawsze możesz zabrać ze sobą na wyjazd
                                                  a dodatkowy monitor w pracy to zupełnie inna bajka i komfort pracy zarazem.
                                                  w końcu klawiaturę tez możesz na USB podłączyć.

karty tzw "pro..." czy to Ati, czy Nvidia serii quadro mają tzw certyfikowane sterowniki, na ile to pomaga to nie wiem, ale porównując karte quadro do "zwykłej" komp lepiej sobie radził z grafiką 3D ( bryły). nie cięło modelu przy jego obracaniu czy edycji.
                                                  OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• oktaw
                                                    Classic
                                                    • 2013
                                                    • 10

Zamieszczone przez maksiu
                                                    Obecnie posiadam ADATA 128GB SSD i nie mogę na niego narzekać - użytkuję go jakieś 4 m-ce i na razie wszystko OK. Służy jako dysk dodatkowy na dane. W połączeniu z USB 3.0 robi się fajna zabawka 60-70 Mbit/s robi swoje Z Kingstonem nie miałem jeszcze doczynienia :diabelski_usmiech
                                                    Ja mam intela http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/8463152
                                                    I podobnie zero problemów!

Komentarz

Pracuję...